Hack the Museum - Apps For Ghent 9
Op zaterdag 16 maart was het opnieuw zover: dé hoogmis voor de open data community in het STAM te Gent onder begeleiding van eerwaarde Bart Rosseau en misdienaar Joran Van Daele. De 9e editie van Apps For Ghent stond volledig in het thema van de Gentse musea en daagde ethische hackers uit om aan de slag te gaan met data die onze musea ter beschikking hebben. Vooraleer de deelnemers echt van start konden gaan werden ze ook uitgenodigd op onze datadive in het industriemuseum op 7 maart om reeds kennis te maken met de verschillende datasets. Eens klaargestoomd voor het echte werk, gingen tien teams op 16 maart aan de slag in de abdijrefter van het Gentse stadsmuseum met slechts één doel: hack the museum!
Maar liefst 10 verschillende teams streden om één (of meerdere) van de 4 te winnen prijzen. Elk team kreeg 5 uur de tijd om een applicatie, toepassing of idee uit te werken om deze na afloop te pitchen aan de juryleden en bezoekers in de abdijkerk van het STAM. Nadien kreeg iedereen de mogelijkheid op de marktplaats om verdere uitleg te vragen over de resultaten van de teams. Deze werden dit jaar beoordeeld door een 13-koppige jury die grotendeels bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende Gentse musea. Bovendien was ook dit jaar de CoderDojo kinderjury van de partij! Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 t/m 18 jaar leren programmeren. Zij legden de 10 teams het vuur aan de schenen en kozen nadien ook hun winnaar.
Met trots presenteren we de 10 teams van Apps For Ghent 2019:
WhiteSpace
Het idee om de volledige collecties van musea te kunnen benutten (inclusief objecten uit het depot) lag aan de basis van deze toepassing. Team ‘In The Pops-it’ werkte het idee uit om aan de hand van location tracking, live capture en een persoonlijk cultuurprofiel de nodige info te verzamelen om op zijn beurt de gebruiker van de applicatie opnieuw te kunnen inspireren met werken uit het depot. Gelijkaardig met het ‘discover weekly’ principe van Spotify zou WhiteSpace dit willen visualiseren via een naakte galerij in het museum waar je je persoonlijke inspiratie gedisplayed zou zien of thuis via de smartphone en/of augmented reality. Maar ook de White Space Box, een onafhankelijke pop-up galerij ergens in Gent waar iedereen zijn persoonlijke museumervaring kan bezoeken, was een groot pluspunt. Dit mooi uitgewerkte idee in combinatie met een mooi opgebouwde presentatie en krachtige pitch zorgden ervoor dat WhiteSpace de hoofdprijs van Apps For Ghent 2019 mee naar huis nam! Bovendien bemachtigde WhiteSpace ook de tweede plaats in de strijd om de Museum of Things For People prijs.
Mockturne
Deze applicatie tracht aan de hand van location tracking in (verschillende) musea om museumbezoekers met een gelijkaardige culturele interesse samen te brengen en een interessante ontmoeting te faciliteren. Ideaal dus voor de kunstliefhebbers die graag alleen een museum bezoekt, maar toch sociale contacten legt op basis van zijn culturele interesse. Daarnaast biedt de app ook de mogelijkheid om werken toe te voegen aan je 'depot', je kan inschrijven op thema's, en op basis daarvan je eigen tentoonstelling maken en pitchen aan de echte professionals. Aangezien Mockturne het enige team was die effectief de data uit de testopstelling van Pozyx hebben gebruikt, wonnen zij de Museum of Things For People prijs. Daarnaast behaalde Mockturne ook de tweede plaats in de strijd voor de hoofdprijs.
Muscord
Deze toepassing is ontwikkeld met de bedoeling om meer jongeren te kunnen bereiken vanuit het museum op een kanaal waar deze doelgroep zich toch bevindt. Gebruik makend van Discord, een gratis chat applicatie voor gamers, trachten ze via een speciale ‘Muscord bot’ specifiek opgevraagde informatie m.b.t. de musea te faciliteren. Bovendien kan via deze weg ook zeer simplistische feedback m.b.t. deze service verzameld worden. Deze toepassing werd door de juryleden beschouwd als zeer creatief en won daarom de prijs voor ‘zotste’ idee.
Dropaudio
Met deze toepassing verandert heel de stad Gent in een museum, waarbij je audio-gewijs wordt gegidst door Dropaudio. Mensen uit de stad kunnen zelf audio-files droppen en linken aan bepaalde bezienswaardigheden in de stad. Aan de hand van je locatie weet de app welke bezienswaardigheden in de buurt zijn. Eens je dichtbij genoeg bent kan je naar de bijhorende audio luisteren en op een aangename manier geïnformeerd worden. Augmented reality via audio met andere woorden. Bovendien werd Dropaudio op zeer enthousiaste en overtuigende wijze gepitcht. Onze kritische, maar kleine vrienden van CoderDojo reikten bijgevolg de prijs van de kinderjury uit aan Dropaudio! Maar ook in de race om de hoofdprijs van Apps For Ghent wist Dropaudio de derde plaats te bemachten.
QuizM
Vertrekkend vanuit het idee om het museumbezoek als schoolactiviteit interactiever en boeiender te maken voor klasgroepen, onstond QuizM. Deze applicatie tracht op basis van motion tracking in het museum op het juiste moment vragen te stellen m.b.t. de kunstwerken die je in de vorige ruimte bent gepasseerd. De leerkracht in kwestie kan zelf een quiz samenstellen en zo heel gericht de competitiviteit onder de leerlingen verhogen. Deze toepassing werd door de juryleden als duidelijk afgebakend, haalbaar en nuttig ervaren. Het feit dat deze toepassing ook goed gebruik maakt van motion tracking zorgde ervoor dat QuizM de derde plaats wegkaapte in de race om de Museum of Things For People prijs.
AR schattenjacht
Deze applicatie begeleidt je via een augmented reality-bril bij een schattenjacht doorheen het museum. Je krijgt een kunstwerk te zien op je bril en jij moet het vinden via AR aanwijzingen. Eens je het kunstwerk vindt wordt je beloond met extra achtergrondinformatie over het kunstwerk.
Artlink
Deze applicatie maakt gebruik van gamification om mensen kennis te laten maken met kunst, én elkaar. Wanneer vragen juist worden beantwoord wordt er telkens een deel van een niet tentoongesteld kunstwerk onthuld.
Exhibitly
Exhibitly laat je toe om een eigen tentoonstelling samen te stellen met ongeziene werken uit museumarchieven. Je kan zelfs je eigen ruimtes indelen. Jouw voorstel kan vervolgens stemmen verdienen van andere gebruikers en uiteindelijk effectief tentoongesteld worden in één van de musea.
Snek the museum
In deze applicatie helpt een rad van fortuin je bij je museumkeuze. Na het bezoek van verschillende Gentse musea wordt je slang in de app steeds langer en verdien je kortingen en rewards om in Gent te kunnen nuttigen.
Artfuse
Artfuse tracht het museum tot leven te brengen met augmented reality. Kinderen kunnen via de app een geanimeerde bol volgen die ze doorheen het museum leidt. De kindvriendelijke applicatie heeft tot doel om kinderen te entertainen in het museum en meer interactie te garanderen.
Graag willen we alle teams, sprekers, juryleden en aanwezigen bedanken om er samen met ons een fantastisch evenement van te maken. Hopelijk zien we jullie volgend jaar terug op de 10e editie van Apps For Ghent.
Bekijk alle presentaties en applicaties op onze showcase pagina.
Gepost op 03/04/2019 door Aron Bloemers