<NIEUWS/>

Apps For Ghent - Ghent in space


Op Zaterdag 17 maart was het eindelijk zover: onze 8e editie van Apps For Ghent! “Open data is not rocket science” zei Dries de Roeck, maar space-data komt toch aardig dicht in de buurt. Dat werd vooraf al duidelijk in de voorbereidende events. Zo gingen we sterren kijken in de volkssterrenwacht Armand Pien en was er de Copernicus workshop op 5 maart, waar we de sentinel data samen met professionals leerden analyseren. Aanwezigen hadden alvast een stap voor in het gebruiken van de data.

Maar liefst 10 verschillende teams trokken op 17 maart naar het E-gebouw om hun space toepassing uit te werken. Elk groepje kreeg 5 uur de tijd om een applicatie te ontwerpen en deze na afloop te pitchen voor een vol auditorium. De teams knokten onderling voor één (of meerdere) van de 5 prijzen. Prijzen werden dit jaar uitgedeeld door een 11-koppige jury. Ook dit jaar was de strengste, maar tevens meest rechtvaardige jury van het land van de partij. De CoderDojo kinderjury! Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 t/m 18 jaar leren programmeren. Zij legden de 10 teams het vuur aan de schenen en kozen nadien ook hun winnaar.

Met trots presenteren we de 10 teams van Apps For Ghent 2018:


Team EggsForGhent
Na de Copernicus workshop kwam dit team tot de conclusie dat satellietdata, hoewel zeer waardevol en beschikbaar, moeilijk te analyseren en vaak statisch is. SpaceEggs brengt de oplossing. Een eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform dat de evoluties van de stad documenteert in de belangrijkste verschillende domeinen. Mogelijkheid tot exporteren van een gif die een bepaalde evolutie afbeeldt, was een zeer handige bonus.

De combinatie van de gebruiksvriendelijkheid van de toepassing, de meerwaarde ervan en de kwaliteit van pitch zorgde ervoor dat SpaceEggs met de hoofdprijs ging lopen. Zij krijgen een begeleide rondleiding in het ESTEC (European Space Research and Technology Centre) in Noordwijk, Nederland. ESTEC is het technologisch hart van de European Space Association. Een unieke prijs aangeboden door Eurisy.


Team SpaceG
‘GroENT’, een applicatie die rekening houdt met het Gents klimaatplan. Ze gebruikten satellietdata om na te gaan waar plaats is voor dak- of geveltuinen. Het prototype van ‘GroENT’ maakt gebruik van augmented reality (AR), waarin mensen zelf verschillende soorten vegetatie kunnen aanbrengen op de gevels/daken. Men maakt een berekening hoeveel CO2 op deze manier verdwijnt in onze steden.

‘GroENT’ ging naar huis met maar liefst twee prijzen. Een ludiek, maar on topic toneeltje zorgde ervoor dat de jury team SpaceG de prijs van beste pitch gaf. Ook bij de jongeren viel team SpaceG in de smaak, zij kregen het meest punten van de CoderDojo jury. Hierdoor ging het team naar huis met een ‘GENT so much city’-boek, een 3D-geprinte boekentoren en een free pass voor de ‘Hack 4 Diamonds’ hackathon.


Team Polaris
Team Polaris maakt met hun app ‘Star persons’ een echte ster van ons allen! Hun toepassing maakt het mogelijk te kijken welke ster zich net boven jou bevond bij je geboorte. Op basis van je geboortedatum, -plaat, en -tijdstip kan je zo berekenen welke ster jij bent. Maatschappelijk nuttig? Niet echt. Awesome? Absoluut!

Zij maakten gebruik van een mix aan databases om tot deze applicatie te komen. Daarom won team Polaris de prijs voor beste datagebruik. Hiermee wonnen ze een 3D-scan van zichzelf!


Team Pops
Team Pops kwam met een applicatie genaamd ‘Skynet’ op de proppen. Lichtvervuiling maakt het in steden als Gent steeds moeilijker om nog eens een volle sterrenhemel te zien. Deze gasten bedachten hier een oplossing voor. Skynet is letterlijk een soort urban planetarium, een groot led-matrix om boven een publieke plaats te spannen. Deze ledlampjes kunnen dan een representatie van de sterrenhemel geven. Lichtpollutie bestrijden met ledlampjes, een beetje contradictorisch, maar wij waren al blij dat ze geen Terminator prototype presenteerden.

Skynet bracht een concept waar niemand op voorhand aan gedacht had en won daarom terecht de prijs van meest creatieve applicatie. Hiermee wonnen ze ledslingers, aangeboden door Nerdlab. Puur toeval, maar ze kunnen direct aan de slag!


Team Moonshot
‘Let the stars guide you home’, hoe romantisch kan je space data maken? Met hun toepassing ‘Bright’ toonden ze hoe de lichtvervuiling navigatie moeilijker maakt. In plaats van het traditionele google maps, kan je nu de sterren gebruiken om naar huis te gaan. De snelste route kunnen ze niet beloven, maar geef nu toe, charmant is het wel.

Team Moonshot won dankzij hun sterke pitch en presentatie de prijs voor beste design. Een tof logo, een strakke user-interface en een gif van een mestkever die het noorden kwijt is, gaven de doorslag. Zij gingen eveneens naar huis met een free pass voor Hack 4 Diamonds. Waardoor ze geen preselecties dienen te doorstaan.


Team Murphy
De wet van murphy sloeg toe bij dit team. Server- en computerproblemen gooiden roet in het eten. Hun applicatie past eigenlijk perfect in dit traject: ‘Disaster run’. Stel er komt een overstroming of andere ramp, waar kan je dan best naartoe gaan? Disaster run toont je de beste route naar een veilige plaats.


Team Eclipse
“Hoe vaak keek jij vroeger naar de sterren? Denk jij dat kinderen in de toekomst dezelfde ervaring zullen hebben?” Team Eclipse richt zich naar de kinderen, met hun applicatie ‘Eclipse 4 Kids’. Via gamification trachten ze de jongere generaties terug naar de sterren te doen kijken in tijden waar lichtvervuiling zich steeds meer opdringt.


Team Arai studios
Gent zichtbaar maken vanuit de ruimte? Light warriors draaien dit om en willen Gent net minder zichtbaar maken. Via de Cassiopeia test kunnen we eenvoudig de helderheid en dus de lichtvervuiling van de sterrenhemel testen. In deze app kunnen de light warriors op eender welk moment een Cassiopeia test doen. Zo worden we met zijn allen wat meer geïnformeerd over lichtvervuiling en de gevolgen ervan.


Team Martino
‘Veur wadest’? In het plat Gents toont Pol je de beste route. Pol is jouw persoonlijke, virtuele assistent die de beste route uitstippelt om je te verplaatsen. Geen zin in schaduw, slechte fietspaden of tramsporen? Pol toont je de weg. ‘Ieveranst noar toe goan?’ Kies de volgende keer eens voor Pol in plaats van jouw huidige routeplanner.


Team Run for Life
Is lopen in een drukke stad als Gent eigenlijk nog wel gezond? De vele uitlaatgassen maken de luchtkwaliteit minder goed en hier is team Run for Life opgesprongen. Hun app ‘SpeadyHealth’ combineert looproutes met luchtvervuiling. Op deze manier tonen zij de beste routes om te lopen in de stad.


Graag willen we alle teams, sprekers, juryleden en aanwezigen bedanken om er samen met ons een fantastisch evenement van te maken. Hopelijk zien we jullie volgend jaar terug op de 9e editie van Apps For Ghent.

Bekijk alle presentaties en applicaties op de showcase pagina.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF